beardiesheader0

De beardie en zijn verzorging

De vacht

Foto aDe bearded collie is een mooie hond met een prachtige lange vacht.  Om de vacht van uw beardie in goede conditie te houden moet u zorgen voor een degelijke en juiste verzorging. De vacht van een beardie bestaat uit een lange sluike dekvacht die ruig aanvoelt en een dikke ondervacht. De ondervacht heeft tot doel het warm en droog houden van de hond en de lange dekvacht dient tot bescherming van de ondervacht en van de ondervacht zelf. Mits de vacht goed onderhouden is (geen viltklitten op de huid) biedt deze ook een uitstekende buffer tegen de warmte. De lucht tussen de haren isoleert dus tegen kou en tegen warmte. Het is dus belangrijk en noodzakelijk dat bij de borstelbeurt beide onderdelen van de vacht bewaard blijven.
Foto bEen beardie start met een leuk zacht wollig vachtje als pup.  Gedurende zijn groei zal zijn vacht ook meegroeien. De een natuurlijk sneller en meer dan de ander. Rondom de 3 à 4 jaar zal uw beardie zijn uiteindelijke vacht hebben en is die ook op lengtegekomen. De kleur verandert gedurende die tijd net zo goed mee. Sommige beardies worden enorm licht, waarna ze weer ontzettend donker van kleur worden. Eigenlijk zijn het gewoon toverballen en blijft het een verrassing hoe hij uiteindelijk zal worden  qua vacht en kleur.

Een beardie verhaart eigenlijk het hele jaar. Sommige perioden wel meer dan andere perioden in het jaar. Een voordeel van beardiehaar is dat je het in huis als vlokken aantreft en het daarom dus gemakkelijk te verwijderen is van de vloer. Lastiger is het om de haren te verwijderen van bekleding e.d. Maar de haren zijn nog altijd makkelijker te verwijderen dan die van een labrador retriever bijvoorbeeld. Hoewel een beardie een prachtige lange vacht behoort te hebben, gaat dit helaas niet op voor alle beardies. Veelal heeft dat te maken met de verzorging van de vacht, maar er zijn ook andere redenen voor te geven: De algemene gezondheidstoestand van uw beardie kan daarbij bijvoorbeeld een rol spelen. Als een hond niet gezond is, heeft dit meestal invloed op bijvoorbeeld de glans of dikte van de vacht. U kunt dan een breekbare, dunne en doffe vacht zien bij uw beardie.
Voeding is 1 van de andere factoren die van invloed zijn op de gezondheid van de vacht. De vacht kan worden beschouwd als de spiegel van de gezondheid van uw hond. Hij moet mooi glanzend, krachtig, vol en niet breekbaar zijn. Een goede voeding zorgt voor voldoende voedingsstoffen om huid en haar gezond te houden. De fokker van uw beardie zal u waarschijnlijk een voedingsadvies meegeven, maar u zult zelf in de gaten moeten houden wat het beste is voor uw hond.

Een teefje dat een nestje puppies heeft gehad zal veelal een behoorlijk wat dunnere vacht hebben tijdens en of vlak na die periode doordat ze veel voedingsstoffen van zichzelf geeft aan haar puppies (melkproductie, braken voor de puppies). Tevens heeft de hormoonverandering, die in die periode plaatsvindt, ook absoluut te maken met vachtverandering.
Het castreren of steriliseren van uw beardie kan ook een nadelig effect op de vacht veroorzaken. Door de hormoonverandering als gevolg van deze ingreep bij een reu of teef kan de vacht totaal en definitief gaan veranderen. De vacht kan dikker maar ook dunner worden, wolliger of de ondervacht verdwijnt totaal. De vacht kan daardoor ook langer worden en de hormoonverandering kan de structuur van het haar veranderen waardoor de vorming van klitten zal toenemen. Mijns inziens wordt er door de dierenartsen te weinig rekening gehouden met deze enorme verandering, die een dergelijke operatie teweegbrengt bij een hond en dan in het bijzonder de beardie waar we het hier over hebben. Zelden heb ik gehoord dat de dierenarts een eigenaar hiervoor van tevoren gewaarschuwd heeft en komt de eigenaar soms voor een nare verrassing te staan. Het zou veel beter zijn als de eigenaar door de dierenarts van alle voor- en nadelen op de hoogte wordt gebracht zodat er een weloverwogen beslissing genomen kan worden hierover. Maar te allen tijde moet de gezondheid van de beardie op de 1e plaats komen.

De beardie bestaat in 5 kleuren; zwart, bruin, blauw en fawn. Binnen deze kleuren zijn weer verschillende kleurslagen te vinden. (bv. een zwarte beardie bestaat in het pikzwart maar ook in verschillende kleuren grijs). De 5e kleur, dat is de tricolor beardie. Dit is een beardie met 1 van de 4 eerder genoemde kleuren met daarbij een tan kleurige aftekening boven de ogen, op de wangen, onder de staart en een beetje op de pootjes.) Meestal zie je later niet meer dat het een tricolor betreft, de kleur vervaagt naar grijs. Aan de ogen, neus en lippen kan je normaal gesproken prima zien welke kleur de beardie is.

Verder zijn er gewoon verschillen in vacht tussen de beardies die genetisch bepaald zijn door de ouders van de hond. Om als voorbeeld te noemen: hele wollige vachten, sluike vachten met weinig onderwol, met slag in het haar of juist stijl, weinig haar, veel haar, zachte vachten, stuggere vachten etc. Ik heb zelf 4 zwarte beardies met allemaal een totaal andere vacht en kleur. De ene beardie is de andere dus niet. De 1 klit veel minder erg dan de andere en zo is het nu eenmaal.

Een paar tips

Met de verzorging van de vacht kan vroeg begonnen worden. Een goede fokker zal de puppies zo nu en dan al eens op tafel hebben gehad en ze geborsteld hebben in de eerste 8 weken van hun leven, hier plukt u de vruchten van! Is dit niet het geval, dan kunt u het beste zelf de start zo snel mogelijk gaan maken met het trainen ook al hebben ze nog niet zoveel haar.

Foto cEen absolute must ter ondersteuning van de vachtverzorging van uw beardie is een trimtafel. Dit is een speciale tafel voor honden waarop ze geborsteld kunnen worden. Sommige mensen gebruiken de keukentafel. Deze is echter meestal glad en veel te groot waardoor de hond kan proberen weg te kruipen en u er geen controle meer over heeft. Bovendien is de hoogte van de eettafel niet ideaal voor uw rug. Normaal gesproken is deze te laag om er bij te blijven staan waardoor u met een gebogen rug staat of de tafel is te hoog om zittend te borstelen. Dan werkt u namelijk boven uw macht wat weer andere problemen kan veroorzaken. Sommige mensen borstelen de hond op de bank en zelfs hoor ik weleens dat men de hond op de grond borstelt. Een groot nadeel van op de grond of op de bank borstelen is dat dit normaal gesproken de speelplek van de hond is. U kunt zich voorstellen dat uw pup het niet begrijpt, als hij op de plek waar hij normaal gesproken speelt en stoeit, ineens moet blijven liggen of staan en niet mag happen in de borstel, omdat hij deze als speeltje ziet. De baas denkt daar meestal heel anders over namelijk. Een fijne borstelbeurt draait dan al gauw uit op een tegendraadse pup en een gefrustreerde baas en dat willen we natuurlijk niet. Waarom zou u het uzelf niet gemakkelijk maken? Een trimtafel is in principe een eenmalige aanschaf voor de rest van het leven van uw beardie waar u heel veel plezier van zult hebben. De tafel is inklapbaar en dus gemakkelijk ergens op te bergen uit het zicht. Hij is ook weer zo opgezet. Een groot voordeel van de trimtafel is dat deze hoog is, zodat het een mindere belasting voor uw rug oplevert. Hij is stevig en niet wankel om te voorkomen dat de pup onzeker of zelfs bang kan worden op de tafel. Er bestaan ook tafels waarbij u een beugel kunt aanschaffen om de hond aan een halsband vast te kunnen zetten, zodat hij blijft staan. Echter, gezien de tijd die een borstelbeurt in beslag neemt (op volwassen leeftijd al gauw zo’n 1,5 à 2 uur) is het in mijn ogen wenselijk de hond te leren liggen tijdens het borstelen. Dat is een stuk minder vermoeiend voor hem. Bovendien kunt u veel beter bij alle lichaamsdelen. Maar uitgangspunt is natuurlijk dat uw beardie gewoon verzorgd wordt en sommige mensen geven er zelf de voorkeur aan om ze te laten staan op tafel tijdens de borstelbeurt.

Op latere leeftijd kunt u de hond ook leren liggen op tafel, maar dan zult u absoluut op meer verzet stuiten en wordt het moeilijk de hond dusdanig daaraan te laten wennen zodat hij helemaal ontspannen is. Verder wil ik benadrukken dat u moet proberen de hond nooit van of op de tafel te laten springen, maar hem altijd te tillen!! Dit voorkomt dat de hond als hij het zat is er vandoor gaat. Daardoor kan hij een lelijke blessure oplopen en wellicht zelfs iets breken of scheuren. Mensen die als gevolg van lichamelijke klachten de hond niet kunnen tillen zouden de hond kunnen leren om zelf hun voorpoten op de tafel te zetten waardoor u alleen de hond een “kontje” hoeft te geven. Maar het eraf springen vind ik eerlijk gezegd levensgevaarlijk! U kunt beter de hond van de tafel tillen door de hond tegen uw lichaam te houden en door uw knieën te zakken in plaats van voorover te buigen. Dit is beter voor uw rug.

Belangrijk: Laat uw hond niet onbeheerd op de tafel achter. Hij kan er vanaf vallen en daardoor zomaar iets breken. Houdt u hem dus altijd in de gaten!

De trimmaterialen

Foto d.1Foto d.2Foto eFoto fFoto gFoto i

 

 foto 1                     foto 2                      foto 3                      foto 4                      foto 5                     foto 6

Tja, en wat gebruikt u nu voor trimmaterialen?? Ongetwijfeld heeft uw fokker u een goed advies gegeven over de verzorging van uw pup en u tevens geïnformeerd over de materialen die hij/zij daarvoor gebruikt. Ik kan u enkel adviseren over wat ik zelf qua materialen als prettig in het gebruik ervaar.

  • Mason Pearson Handy & Bristle Nylon borstel of een Maxipin borstel met lange pennen (zijn dus meerdere borstelsoorten mogelijk, informeer bij uw fokker welke aangeraden wordt) [foto 1 & 2]
  • Kam met roterende tanden (voor tussen tenen, pootjes, oren en snor) [foto 3]
  • Hark met roterende tanden (voor het lichaam, grotere delen maar vooral voor heftige klitten) [foto 4]
  • Grove kam met lange tanden (om na het borstelen de vacht te controleren op klitten) [foto 5]
  • Oorpoeder (om het haar in de oren stroef te maken zodat uitplukken veel makkelijker gaat)
  • Oorreiniger (om na het verwijderen van het haar het oor schoon te kunnen maken m.b.v. een watje)
  • Geconcentreerde borstelspray (nog te verdunnen in een sprayflacon zodat het haar minder statisch wordt, voor bescherming van het haar en voor voeding van de vacht en het makkelijker maken van het kammen en borstelen) (ook hiervoor geldt dat uw fokker u het juiste product kan aanraden)
  • En een schaartje waarmee u de haren tussen de voetzolen en rond de plasser kunt wegknippen. [foto 6] Wees hier altijd voorzichtig mee, dus doe het eventueel samen of als dat niet lukt, laat het door de fokker of een hondentrimmer doen. Vaak zijn zij meer dan bereid om uw beardie deze behandeling te geven. Hij of zij kan dan ook eventueel de nagels knippen als dat nodig mocht zijn.

De start van de vachtverzorging van uw pup

Foto hU kunt de pup het beste regelmatig even op de trimtafel leggen om te wennen. Als u geen trimtafel heeft en u wilt toch de keukentafel gebruiken, zorg dan voor een antislipmatje zodat de pup niet uit kan glijden. U begint zijn vacht, baard en oren te doorborstelen. Kies hiervoor nooit het moment uit dat de pup heel wakker en alert is. De kans dat de pup er een spelletje van gaat maken is heel groot en stilzitten kun je wel vergeten. Handiger is het als de pup erg moe is of zelfs slaapt. Borstelen is niet vervelend en dat behoort hij te gaan leren. Het is een moment van aandacht en ik zeg altijd zo, tja dan had hij maar niet als beardie geboren moeten worden, vachtverzorging hoort er nou eenmaal bij. De bedoeling is dat u het borstelen rustig opbouwt. Zo raakt hij vanzelf voldoende voorbereid op de flinke borstelbeurten die later, als hij groot is, zullen volgen. Ga dus niet meteen een uur aan de pup borstelen, bouw dit eerst rustig op, eerst een minuutje per kant en dit langzaam uitbouwen tot de hond straks bijvoorbeeld 2 uur op tafel zonder te morren kan blijven liggen. Houdt u er rekening mee dat het borstelen mogelijk nieuw is voor uw pup en dat hij het daarom nog niet zal begrijpen. Wees voorzichtig met de borstel zodat u hem geen pijn doet. Op dit moment moet het borstelen een fijne bezigheid voor hem zijn! Hij moet het nog leren! Ondersteun dit door uw pup te belonen als hij braaf op tafel blijft liggen door snoepjes, lieve woordjes en aaien. Doe het eventueel met wat hulp erbij maar probeer allen de rust te bewaren en de hond te kalmeren. Ga niet met de hele familie rondom de tafel staan. Een pup kan dit als zeer naar ervaren. Neem de hond ook niet in de houdgreep. Probeer spelenderwijs voor elkaar te krijgen wat u wilt en neem er de tijd voor. Hem in de houdgreep nemen komt zeer bedreigend over. Stop nooit met borstelen als de pup er een worstelpartijtje van gaat maken. U bepaalt wanneer er geëindigd gaat worden met de borstelbeurt, niet de pup! Stop altijd op een moment waarop de pup zich volledig onderwerpt aan uw handelen maar houdt in alle gevallen wel de positiviteit van het borstelen als leidraad. U hoeft niet alles te accepteren, maar besef wel dat een pupje het woord NEE nog moet leren te begrijpen. Wees zeker in het borstelen, twijfel niet!! Onzekerheid zal de pup aanvoelen en maakt dat u en de hond niet ontspannen zijn tijdens de borstelbeurt. Als u bovenstaande in acht neemt, zult u zien dat de hond de borstelbeurt als prettig gaat ervaren.

De trimtafel is geen speelplek, de pup mag dus niet in borstels en/of kammen of handen bijten, dit moet u dus ook niet accepteren tijdens de borstelbeurt. Kleine bijtjes worden steeds krachtiger en later kan dit echt problemen opleveren. Het borstelen moet centraal staan. Biedt daarentegen afleiding door bijvoorbeeld iets lekkers aan te bieden (kleine hondensnoepjes), lieve woordjes en een aai.

Vachtverzorging algemeen

Voordat u met het borstelen begint kunt u het beste wat borstelspray over de hond zijn lichaam verstuiven. Deze spray zorgt voor een extra bescherming van de vacht. Hij is verzorgend, voedend en helpt tegen statische elektriciteit. Het voorkomt ook het afbreken van het haar en maakt dat de klitten gemakkelijker te verwijderen zijn.
Foto jGebruik niet teveel, want dan zou de vacht vettig kunnen worden. Op de verpakking staat meestal hoe het precies moet met het verdunnen. Er bestaan ook kant en klare sprays, maar deze zijn relatief gezien erg duur. Uw fokker, trimmer, of de verkoper van uw dierenspeciaalzaak kan u informeren welke borstelspray voor uw hond het beste is. Als u hem in gesprayd heeft kunt u gaan beginnen met het borstelen. U begint achteraan onderaan met borstelen, dus met het achterpootje. De reden dat ik deze volgorde aanhoud is, dat ik zeker weet dat ik niets oversla en mijn honden meestal hun voorpoten beschouwen als het minst prettig om geborsteld te worden. Als u meteen begint met het meest vervelende onderdeel snapt u wel dat uw beardie meteen al gefrustreerd begint aan zijn borstelbeurt. Uiteraard is een andere volgorde ook mogelijk als u in ieder geval maar geen onderdeel vergeet! U houdt met uw ene hand de vacht naar boven en borstelt met de haargroeirichting mee al het haar op de voet goed uit. Dan pakt u een deel van het haar daarboven en borstelt dat uit met de haarrichting naar de voet toe.
Foto kZo werkt u pluk voor pluk de hele vacht af. Als u tijdens het borstelen een klit tegenkomt kunt u hem uitpluizen en daarna eruit borstelen. Is het een erg heftige klit dan kunt u hem ook eventueel met een kam met roterende tanden verwijderen. Deze beschermt het haar tegen afbreken en maakt het ontklitten minder pijnlijk voor de hond. Haalt u de kam of hark wel voorzichtig door de vacht om te voelen of er niets van klitten achtergebleven is. Trek de klitten er nooit in zijn geheel in 1 keer uit, dit is zeer pijnlijk voor uw beardie. Zorg ervoor dat u de huid tegenhoudt als u stukje bij beetje de klit uitpluist of met de kam wilt verwijderen. Het makkelijkste is als u de klit vanaf de zijkant of onderkant ervan probeert te verwijderen, kleine stukjes iedere keer. Op deze manier weet u zeker dat u alle delen uitborstelt en niets overslaat en kunt u ook telkens op de huid kijken. De belangrijkste “klittenplekken” zijn te vinden in de oksels, taille naar de voorkant van de achterpoot toe, tussen de tenen, achter de oren, in de nek (door de halsband) en op de buik. Houdt u hier extra rekening met mogelijke klitten. Wanneer u hierna denkt klaar te zijn, loopt u de vacht helemaal door met een grove kam met lange tanden. Indien er nog klitten in zitten zal de grove kam er achter blijven hangen bij het nalopen van de vacht.

Let wel op, de borstels kunnen best scherp zijn voor de huid. (voel maar eens als u die borstel over uw arm strijkt). De borstels zelf doen eigenlijk hun werk al. U hoeft dus niet teveel druk te zetten op de borstel. Ook voor uw polsen en ellebogen is het veel prettiger als u daar rekening mee houdt.

Weetjes

In de periode van de vachtwissel (van puppievacht naar volwassen vacht), welke meestal rond de leeftijd van rond de 9 maanden start, zult u soms niet weten wat u meemaakt met de vacht. De vacht gaat veel erger klitten en de verzorging van de vacht zal soms wel 3x langer duren dan u normaal gewend bent en zelfs eerder plaats moeten vinden dan u normaal gesproken gepland had. Er zullen beslist momenten zijn waarop u “het niet meer ziet zitten” en wellicht zelfs overweegt uw beardie door een trimmer kort te laten knippen of scheren. Maar houdt vol!!! Ik heb vele beardies in de salon gehad die inderdaad vanwege de klitten of onhandelbaarheid van de vacht elders kort waren getrimd. Ik kan u vertellen, de vacht komt nooit meer qua structuur normaal terug daardoor en zal veel lastiger te onderhouden zijn daarna, zelfs als u het weer opnieuw lang zou laten groeien!! Alstublieft, probeert u tijdig hulp in te schakelen bij de verzorging van uw beardie als het niet meer zo lukt als u zou willen. Vaak wacht men te lang met hulp in te schakelen wanneer de beardie te erg geklit is of zelfs vervilt!! Dan is er mogelijk geen enkele andere mogelijkheid meer voor de hondentrimmer dan de hond kaal te scheren!!! Wacht daarom niet te lang!! Neemt u dus op voorhand al contact op en vraag om hulp. Een goede fokker zal u altijd willen helpen met uitleg e.d. als de verzorging niet meer naar wens gaat of wanneer u iets wilt vragen. Wellicht als de fokker hier zelf niet toe in staat is, kan hij/zij u verwijzen naar een hondentrimmer of andere fokker of beardie eigenaar die u wel kan helpen. Niet alle hondentrimmers zijn op de hoogte van de verzorging van een bearded collie. Gaat u dit eerst na voordat u de hond daar laat trimmen. Wellicht kan uw fokker of een andere beardie eigenaar u een trimmer aanraden.

Een volwassen beardie wordt gemiddeld 1 keer per week geborsteld en niet elke dag zoals sommige mensen denken. Wanneer u elke dag zou borstelen neemt u veel teveel vacht weg en dan houdt uw hond na verloop van tijd weinig vacht meer over. Er zijn ook beardies die 1 keer in de 2 weken geborsteld kunnen worden zonder noemenswaardige klitten. U zult zelf gaan moeten ervaren wat voor uw beardie het beste werkt.foto l
foto lEen bezoek aan het strand en de zee is altijd leuk. Voor de vacht zult u echter wel wat voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Zelf zorg ik er altijd voor dat onze beardies geborsteld zijn, voordat wij naar het strand gaan. Feit is namelijk dat als er wel klitten in zouden zitten, deze er door het zand en het zeewater en zout er nadien veel lastiger uitgehaald kunnen worden. Het scheelt ook vaak als u na het bezoek aan het strand de hond voorzichtig uitspoelt met lauw water. Overigens houd ik zelf altijd de stelregel: Een natte beardie is niet te borstelen. U zult zien dat als uw beardie natgeregend is en u hem wilt borstelen daarna, dit veel lastiger is en bovendien ook veel meer haar kost. In de herfst periode is het soms weleens lastig. Uw beardie is met slecht weer misschien wel continu nat door het uitlaten buiten.

Als uw beardie in de winter op gepekelde straten heeft gelopen, was dan thuis de voeten en de benen goed af met koud/lauw water. Vet eventueel van tevoren de voetzolen in met vaseline.

Als uw beardie door de sneeuw loopt, wat hij waarschijnlijk een prachtig spel vindt, wees er dan op bedacht dat er zich gemakkelijk sneeuw of ijsklontjes vormen tussen de tenen en in de vacht op de poten. Hierdoor gaat uw beardie kreupel lopen. Verwijder de klontjes voorzichtig, bijv. door de poot tussen uw handen te verwarmen of weer met behulp van koud/lauw water. (Géén warm/heet water, de hond heeft hele koude pootjes en kan dan zelfs brandwonden oplopen!!)

BRON Marieke van Wouw
Kennel Telling Tails

Afdrukken E-mail